Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Een motivatiebrief draait om meer dan alleen je interesse in een baan tonen. Het is dé kans om te laten zien wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom jij perfect matcht met de functie. Een goede motivatiebrief schrijven is een kunst - maar wel een kunst die je kan leren. Lees deze essentiële tips zodat je indruk maakt op je toekomstige werkgever!

Hoe begin je een motivatiebrief?  

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Waar werkgevers echt naar op zoek zijn? Kandidaten die écht interesse hebben in hun bedrijf en niet zomaar op zoek zijn naar een baan. Kijk dus goed naar de website en social mediakanalen van het bedrijf: waar staan zij voor en wat zijn hun kernwaarden? Laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan en motiveer je keuze voor het bedrijf. Wat je echt nooit moet doen? Dezelfde brief meerdere keren gebruiken. Dat is een no go!  

 

Uit welke onderdelen bestaat een motivatiebrief?  

Wie ben jij? 

Begin met een korte introductie over jezelf. Wie ben jij en wat maakt jou uniek als professional? Benoem welke studie je hebt afgerond en hoe deze bijdraagt aan je vaardigheden en passie voor het vakgebied waarin je solliciteert. Maar maak het geen herhaling van je cv. Dit is hét moment om een goede eerste indruk te maken. 

 

Waarom kies je voor deze functie en dit bedrijf? 

Hierin is het belangrijk om je enthousiasme over de functie en het bedrijf over te brengen. Leg uit waarom je het bedrijf zo interessant vindt en wat je aanspreekt. Het gaat erom dat je laat zien dat deze baan niet een willekeurige keuze is, maar dat het echt aansluit bij jouw ambities en wat jij zoekt in een werkgever.  

 

Wat heb je te bieden?  

Ieder bedrijf vraagt om iets anders. Neem de tijd om de functie-eisen te lezen en begrijpen. Wat is jouw toegevoegde waarde? Zorg ervoor dat de ervaringen en vaardigheden die je benoemt in je brief aansluiten bij wat de werkgever zoekt. Deel ook eerdere werkervaringen. Geef concrete voorbeelden van relevante projecten of situaties die laten zien dat jij de benodigde vaardigheden hebt. Want jij bent natuurlijk de perfecte match voor de functie!  

 

Een goede afsluiting van je brief 

Laat de werkgever weten dat je enthousiast bent over de mogelijkheid om deel uit te maken van het team. Sluit je brief af met een actiegerichte zin die laat zien dat je klaar bent voor de volgende stap. Bijvoorbeeld: Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring en enthousiasme in een persoonlijk gesprek toe te lichten. 

 

Hoe lang moet een motivatiebrief zijn?  

Kort is de kunst, krachtig de key  

Een motivatiebrief moet niet langer zijn dan één A4. Gebruik per onderwerp een alinea. Wees beknopt en duidelijk en val niet onnodig in herhaling. Kort en krachtig dus. Vergeet niet dat de werkgever die je brief leest waarschijnlijk vele andere sollicitaties krijgt. Maak daarom zo duidelijk mogelijk dat jij de beste kandidaat bent.

 

Allerlaatste tips… 

Dit is echt absoluut niet het moment om slordig te zijn. Controleer je brief op grammaticale fouten, spelfouten etc. Lees de brief hardop voor om ervoor te zorgen dat het een vloeiend en foutloos verhaal is. Met een goede motivatiebrief laat je zien dat je aandacht besteedt aan details. Maar ook dat je serieus bent over je sollicitatie. En dat wil je! Weet je het niet zeker? Laat je brief dan ook nalezen door iemand anders.  

Bedenk ook goed voor wie je schrijft. Reageer je op een creatieve functie, ga dan lekker los in je tekst. Is het een serieuze financiële functie, hou het dan zakelijk. 
 

Met deze tips schrijf je een motivatiebrief waarmee je opvalt en indruk maakt op werkgevers. Want jij bent de ideale kandidaat ;). Veel succes met je sollicitatie!  

 

De perfecte baan vinden via JEX? 

Wij zijn JEX en wij regelen de perfecte baan voor jou. Via ons zijn duizenden mensen per dag aan het werk. Niet omdat het moet maar omdat ze er blij van worden. Jij succesvol, wij succesvol. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk alle vacatures