Hoe maak je een goed cv?

Een goed cv maken, moeilijk? Nee joh! Het is misschien niet het allerleukste werk wat er is, maar het is zéker nodig om een leuke, nieuwe job te scoren. Met een goed cv laat je zien wat je in je mars hebt en waarom je nieuwe werkgever jou absoluut in dienst moet nemen. Om je op weg te helpen, hier 5 tips om jouw beste cv ooit te maken. Let's go!

Hoe je dit aanpakt 

Tijd om een cv te maken. Maar hoe pak je dit aan? Je cv, wat staat voor Curriculum Vitae, is een samenvatting van je levenspad tot nu toe. Welke opleiding heb je gedaan? Waar heb je hiervoor gewerkt? Waar ben je goed in? Wie ben jij verder, buiten je werk? Als het goed is kan je veel zo invullen: je weet natuurlijk wel wat je ongeveer hebt gedaan! Toch kan het handig zijn om deze vragen eens aan je vrienden en familie te stellen. Grote kans dat zij leuke inzichten over jou geven, waar je zelf nog even niet aan had gedacht. En de allerbeste tip: gebruik voorbeeld cv’s, van vrienden of van internet. Beter goed gestolen dan slecht bedacht!  

 

Deze onderdelen mogen niet missen 

Een goed cv is een compleet cv. Je wilt een volledig en goed beeld van jezelf laten zien. Zorg daarom dat dit sowieso in jouw nieuwe cv staat: 

 • Contactgegevens: denk aan voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres, rijbewijs (als je die hebt)  
 • Stukje over jezelf: stel jezelf voor in een korte omschrijving, waarin je vertelt wie je bent en vooral wat je leuk en belangrijk vindt. Laat niet alleen zien wat je kan maar ook wie je bent. 
 • Werkervaring: omschrijf je voorgaande banen en welke taken je had, maar laat niet-relevante bijbaantjes achterwege 
 • Opleidingen: licht je opleiding(en) toe, want ja, dat is nog steeds heel belangrijk voor een werkgever! 
 • Kennis en vaardigheden: vertel waar je goed in bent, zoals werken met bepaalde systemen of andere talenten. En vergeet niet, spreek je je talen? Zet het op je cv. Dit kan altijd van pas komen    
 • Foto: maak een goede portretfoto, hiermee maak je je cv extra persoonlijk (ja, echt doen!) 

 

Wees creatief 

Het belangrijkste van een cv is de inhoud. Kies je er voor om je cv simpel en straight-forward te houden: helemaal goed. Wil je wat meer opvallen in die oneindige cv-stapels? Dan kan je ook aan de slag gaan met het design. Gebruik opvallende kleuren, leuke lettertypes, speel met de volgorde van je info of ga voor een ander format: bijvoorbeeld een video! Zolang het bij jou past én bij de functie en het bedrijf waar je op solliciteert, ben je vrij om te doen wat je wilt! 

 

De beste tools 

Ja, leuk die ideeën. Maar hoe maak ik dit?!’ De meeste van ons zijn wel bekend met Word. Hier kom je echt al een heel eind mee! Maar wil je aan de slag met verschillende kleuren, achtergronden, enzovoorts? Dan kan je eens kijken naar andere tools. Ben je gezegend met ervaring met Photoshop of InDesign? Helemaal top! Wat minder design-skills? Kijk dan eens naar een online programma zoals Canva. Makkelijk te gebruiken voor iedereen en nog beter: daar staan voorbeeld cv’s in! 

 

It’s the little things 

Heb je alle onderdelen verwerkt? Ben je blij met je design? Lekker bezig! Maar, verstuur je cv niet zomaar. Het is belangrijk om hem goed na te lopen en met zorg naar de details te kijken. Je cv moet er natuurlijk picobello uitzien! 

 • Gebruik een normaal en representatief e-mailadres 
 • Maak je cv overzichtelijk en duidelijk, zodat het makkelijk te scannen is 
 • Maak je cv niet te lang, hou maximaal 2 A4’tjes aan 
 • Zet je naam bovenaan het cv 
 • Laat je cv door iemand anders checken 
 • Voor een laatste check: print je cv, soms zie je op papier andere foutjes dan op een scherm 

Alles helemaal perfecto? Sla je cv dan als pdf-bestand op. Hierdoor kan er niets meer verspringen in de opmaak. En vergeet niet de naam van het bestand aan te passen! Een bestand met de naam fdrfzmc342 komt niet professioneel over, CV Tim Reijenders wel. 

Is je cv af en ben je klaar voor die volgende uitdaging? Check onze openstaande vacatures en zet je nieuwe cv meteen in werking!