Voer een fantastisch sollicitatiegesprek met deze voorbereidingstips

Een sollicitatiegesprek kan erg spannend zijn. Zelfs als je er al veel hebt gehad. Vergeet niet: de eerste indruk is héél belangrijk. Maar, geen paniek. Met een goede voorbereiding en een positieve instelling kom je ijzersterk over en sleep je de perfecte baan binnen. Dus, kijk niet verder. Wij geven jou de belangrijkste sollicitatietips. Succes!

Doe onderzoek 

Het is een open deur, dus zie het maar als een reminder: bereid je voor! Vaak weet je van tevoren al met wie je een gesprek hebt. Kijk naar hun LinkedIn profielen, zodat je weet wie er tegenover je zit en waar ze vandaan komen. Wie weet kennen jullie wel dezelfde mensen of hebben jullie dezelfde opleiding gedaan. Door onderzoek te doen naar het bedrijf en de baan waar je op solliciteert creëer je zelfvertrouwen. Dit is fijn voor jou, want zo ben je minder zenuwachtig. Plus, het laat zien dat je het bedrijf en het vak snapt, wat een werkgever maar al te graag ziet. Dus open die laptop, pak je notitieboek erbij, scan de website en social media kanalen en schrijf op wat je opvalt!

 

Kies een goede outfit 

Misschien ken je de uitspraak wel: dress for succes. Je kan met je outfit echt een statement maken. Het vertelt iets over wie jij bent, dus blijf in het kiezen van je outfit dichtbij jezelf. Toch geldt over het algemeen de regel: liever iets te formeel, dan te informeel. Oftewel: gooi een zakelijk sausje over je outfit heen. Zo laat je zien dat je serieus bent over de job. Let verder ook op de kleuren. Neutrale kleuren komen professioneler over en leiden niet af. Bewaar je bloemetjes-blouse dus voor het weekend, hoe gaaf hij ook is! En vergeet niet, je hebt maar een kans om een eerste indruk te maken. Geef dus een krachtige hand en maak oogcontact.

 

Neem de juiste dingen mee 

Je denkt misschien: ‘ik heb toch niks nodig, behalve mezelf?’. Negen van de tien keer inderdaad niet. Toch kan het handig zijn om een pen, kladblok, een kopie van je sollicitatiebrief en cv, een printje van de functieomschrijving en een identiteitsbewijs mee te nemen. Want mochten ze daarnaar vragen, dan is het heerlijk om te zeggen: ‘tuurlijk, ik pak het er even bij!’. En het kan handig zijn om belangrijke dingen op te schrijven. Dit komt op de werkgever heel geïnteresseerd over, dus: doen! 

 

Creëer rust in je kop 

Zenuwachtig zijn voor een sollicitatiegesprek is heel normaal. Ook is het helemaal niet erg als je gesprekspartner dit merkt. Het laat zien dat je het graag goed wilt doen en dat je de baan serieus neemt. Maar, voor jezelf kan het fijn zijn om toch wat rust te creëren. Hoe je dat doet? Probeer wat ademhalingsoefeningen, neem een yoga klasje de avond ervoor, ga vroeg slapen en herinner jezelf vooral hieraan: niemand is perfect, fouten maken mag en alles komt goed. You can do this! 

 

Stel creatieve vragen 

Creatieve vragen?! Ja, creatieve vragen. Door andere vragen te stellen dan je concurrentie, val je namelijk op. En dat wil je! Maar wat zijn dan creatieve vragen? Het klinkt moeilijker dan het is, echt. Probeer vooral geen vragen te stellen die iedereen stelt, zoals: ‘uit hoeveel personen bestaat het team?’ en ‘wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden?’ Natuurlijk moet je vragen wat je wilt weten, maar probeer ook eens iets anders. Is duurzaamheid een belangrijk onderwerp voor jou? Vraag hoe het bedrijf hieraan bijdraagt. En waarom staat de vacature open? Met welke leiderschapsstijl krijg je te maken? Is het gesprek voorbij dan mag je gerust vragen om feedback. Hoe vonden zij dat het gesprek ging? Doe er je voordeel mee. 

 

Doe een follow-up 

Stel: het gesprek ging goed en je hebt voor jouw gevoel een geweldige indruk achter gelaten. Good job! Toch kan je nóg iets doen om jezelf onder de aandacht van de werkgever te houden: een follow-up. Veel sollicitanten vergeten dit te doen, terwijl het een simpele manier is om jezelf te onderscheiden. Stuur binnen 24 uur na je gesprek, een bedankmail. Geef hierin aan dat je het een leuk gesprek vond, dat je een goed beeld van het bedrijf en de baan en dat je nog steeds erg geïnteresseerd bent! Dat is nou makkelijk puntjes scoren. 

 

Met bovenstaande tips ga jij als een échte professional je komende sollicitatiegesprek in. Heb je door bovenstaande tips zin in solliciteren gekregen? Bij Werken via JEX hebben we werk voor iedereen. Bekijk hier de openstaande vacatures, wie weet zit er wat bij!