De beste opbouw voor jouw sollicitatiebrief

Jij wil indruk maken met je sollicitatiebrief. Want, je wil uitgenodigd worden voor een gesprek. Maar hoe doe je dat? In deze blog lees je hoe je een overtuigende sollicitatiebrief maakt waarmee je écht scoort.

Wat is de beste opzet voor je sollicitatiebrief?  

Een goede indeling van je sollicitatiebrief is de sleutel tot een succesvolle sollicitatie. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je dit aanpakt. En denk eraan... houdt het beknopt, duidelijk en to the point. Alleen zo maak je een goede eerste indruk.

 

Grijp de aandacht 

Begin met een krachtige openingszin die de aandacht van de lezer grijpt en nieuwsgierigheid opwekt. Dit kan een inspirerende quote of een persoonlijk verhaal zijn. Kies wel zorgvuldig want het blijft een sollicitatiebrief, deel dus niks wat onprofessioneel overkomt. Wees creatief en houd de aandacht vast vanaf het allereerste moment. Let verder goed op hoe je schrijft. Is het een creatieve functie? Ga lekker los en laat zien dat je creatief bent. Reageer je op een financiële functie? Dan kan je beter zakelijk schrijven. 

 

Introductie – wie ben jij? 

Wie ben jij en wat maakt jou uniek? Maak er een persoonlijk verhaal van. Je wil eruit springen. Want als grijze muis verdwijn je tussen de stapel sollicitatiebrieven. Benoem je professionele achtergrond en vertel over je vaardigheden en passie voor het vakgebied waarin je solliciteert. Maar houd in je achterhoofd: een sollicitatiebrief is geen uitgeschreven cv, het is een toelichting van je motivatie. 

 

Waarom dit bedrijf? 

Waarom spreekt dit specifieke bedrijf je aan? Laat zien dat je weet waar je solliciteert en dat dit niet een willekeurige sollicitatie is. Je hebt bewondering voor hun producten, diensten, cultuur of waarden. Geef aan waarom je juist bij dit bedrijf wil werken en waarom je ervan overtuigd bent dat jij een aanwinst bent voor het team.  

 

Waarom deze functie? 

Leg uit waarom je interesse hebt in de functie en waarom jij de perfecte kandidaat bent. Vertel hoe jouw vaardigheden en kennis aansluiten op de rol. Haal concrete voorbeelden aan om wat je vertelt te bevestigen. Zo kan je de werkgever overtuigen dat jij bij gaat dragen aan het succes van het bedrijf. 

 

Hoe eindig je een sollicitatiebrief?

Eindig je brief met een actiegerichte zin en benadruk je enthousiasme voor het bedrijf. Hoe je dat doet? Sluit af met iets als: Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring en enthousiasme in een persoonlijk gesprek toe te lichten.  

Tenslotte... hou het kort (1 A4), gebruik voor ieder onderdeel aan aparte alinea en lees je brief na! Controleer je brief op grammaticale fouten, spelfouten, typfouten etc. Fouten maken is menselijk, maar je wil absoluut niet slordig overkomen. Een tip is om je brief hardop voor te lezen om er zeker van te zijn dat het een vloeiend verhaal is. Wil je echt zeker weten dat het foutloos is? Laat je brief dan nalezen door iemand anders.  

Zo, nu kan je aan de slag met het schrijven van je sollicitatiebrief. Wees jezelf, toon je enthousiasme en maak er een groot succes van. Veel succes met je sollicitatie! 

 

De perfecte baan vinden via JEX? 

Wij zijn JEX en wij regelen de perfecte baan voor jou. Via ons zijn duizenden mensen per dag aan het werk. Niet omdat het moet maar omdat ze er blij van worden. Jij succesvol, wij succesvol. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk alle vacatures.